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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  04/11/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  NUÑEZ, S.; DE VLIEGER, J.J.; RODRÍGUEZ, J.J.; PERSOONS, C.J.; SCATONI, I.
Afiliación :  SATURNINO NUÑEZ BUA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; J. J. DE VLIEGER, TNO Industrial Technology, Netherlands; J. J. RODRÍGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; C. J. PERSOONS, TNO Industrial Technology, Netherlands; IRIS SCATONI, Facultad de Agronomía, Cátedra de Entomología, Uruguay.
Título :  Sex pheromone of South American Tortricid Moth Argyrotaenia sphaleropa.
Fecha de publicación :  2002
Fuente / Imprenta :  Journal of Chemical Ecology, February 2002, Volume 28, Issue 2, pp 425?432.
ISSN :  0098-0331
DOI :  10.1023/A:1017998511446
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received January 16, 2001 / Accepted September 22, 2001. Funding text: Within the framework of the European Commission (Cooperation with nonmember countries, Project CI*-CT94-0006), a joint project TNO-INIA was undertaken to characterize the sex pheromone of A. sphaleropa.
Contenido :  ABSTRACT. By means of electroantennographic detection and gas chromatography-mass spectrometry, the sex pheromone of Argyrotaenia sphaleropa was identified as a mixture of (Z)-11-tetradecenal, (Z)-11,13-tetradecadienal, (Z)-11-tetradecenyl acetate, and (Z)-11,13-tetradecadienyl acetate in the ratio of 1:4:10:40. Best trap catches were obtained with mixtures of (Z)-11-tetradecenal and (Z)-11,13-tetradecadienal in the ratio of 1:4 to 1:9.
Palabras claves :  Pheromones.
Thesagro :  ALIMENTACION; LACTANCIA.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB10798 - 1PXIAP - DDPP/JR. Chemical Ecology/2002

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  15/10/2014
Actualizado :  23/09/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  A - 2
Autor :  FARIÑA, L.; CARRAU, F.; BOIDO, E.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, E.
Afiliación :  LAURA FARIÑA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; FRANCISCO CARRAU, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; EDUARDO BOIDO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; EDUARDO DELLACASSA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.
Título :  Carotenoid profile evolution in Vitis vinifera cv. Tannat grapes during ripening.
Fecha de publicación :  2010
Fuente / Imprenta :  American Journal of Enology and Viticulture, 2010, v.61, no.4, p.451-456.
ISSN :  0002-9254
DOI :  10.5344/ajev.2010.10038
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Manuscript submitted Apr 2010 / Revised Jul 2010 / Accepted Jul 2010.
Contenido :  ABSTRACT. The carotenoid content and profile evolution of Uruguayan Tannat grapevine fruit was studied. Two differently managed vineyards exposed to different sunlight and temperature conditions were sampled over two successive ripening periods. Seven carotenoids were identified by HPLC-DAD: neoxanthin, violaxanthin, luteo-xanthin, lutein 5,6-epoxide, flavoxanthin, lutein, and ?-carotene. Irrespective of species, the highest carotenoid concentrations were found at initial sampling, immediately decreasing sharply to a minimum at harvest. However, a different variation was found for each carotenoid. Whereas significant carotenoid degradation was observed in both vineyards, the effect was greater in grapes of vines growing in mulched soil. The evolution of carotenoid breakdown products was also studied by GC-MS-SIM. In fruit from the mulched vineyard, the norisoprenoid content increased noticeably (by 85% of the initial concentration) over the ripening season, whereas no such increase was found in fruit from the conventional vineyard. © 2010 by the American Society for Enology and Viticulture. All rights reserved.
Palabras claves :  C13-norisoprenoids; Carotenoid profile; Grape ripening; Vitis vinifera Tannat.
Thesagro :  MADURACION; UVA; VITIS VINIFERA.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100190 - 1PXIAP - DDPP/AJEV/2010
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